top of page
  • Writer's pictureYevheniia Zherebko

Kammerkor Kyiv kom første gang til Bodø

Kyiv Kammerkor er et ensemble som har lang erfaring og et variert repertoar. Koret har holdt over 1700 konserter i løpet av sine 33 år, og 24 av dem har vært i Norge. I 2023 reiste koret til Nord-Norge og Bodø for første gang. De ble invitert til å delta på Nordland Musikkfestuke, en musikkfestival som pågår nå.


Den ukrainske foreningen i Bodø, med støtte fra festivalarrangørene, arrangerte et hyggelig møte mellom korsangerne og ukrainerne i byen. Møtet ble holdt 10. august i Bodø Domkirke, og var en anledning til å bli bedre kjent og høre koret fremføre noen av sine stykker.

Kyiv-koret ble grunnlagt av Mykola Hobdych, som også er dets dirigent. Han fortalte oss om korets historie og repertoar, som spenner over ulike sjangre av ukrainsk musikk. I år har de valgt å fremføre både kammermusikk og folkemusikk fra Ukraina, som viser landets rike musikalske arv. Noen av verkene de synger er moderne komposisjoner som reflekterer krigens innflytelse på musikken.


Koret viser sin profesjonalitet og stemmekontroll i den vakre fremføringen av Bortnyanskyys åndelige verk, og viser enda mer glans i verkene til moderne komponistene. «Remembering» fra Ivan Nebesnyy synker dypt inne, sang som både berører og trøster, inspirerer og uroer. Solistens høye toner får oss til å holde pusten hver gang, og lytte oppmerksomt til hver lyd og ord.

«Tre spirituelle sanger» av Valentyn Silvestrov er et mesterverk av vokal kunst fra koret. Den første delen - «Lakrymose» - er kraftfull i det at den uttrykker sitt budskap gjennom ord og stillhet. Den andre, "Halleluja" er en ren og skjør melodi, uten ord, noe som skaper en dyp forbindelse til historien om Bucha og Irpen, som Mr. Mykola forklarte. Og selv uten ord blir budskapet klart, og verket høres ikke ut som et skrik, men som et søk eller et undring.

Den tredje delen - bønnen "Fader vår" er en kjempe personlig og privat, fordi den synges som i en hvisking, med tydelige allitterasjoner av sibilanter, og på slutten fylles den med håp og trøst.


Folkemusikk fra Ukraina får nytt liv i Kyiv-korets tolkning. I denne delen av konserten blander de sang med litt koreografi, for å formidle følelsene i sangene bedre. De bruker tradisjonelle instrumenter som gir en enkel og stemningsfull bakgrunn, men som ikke overdøver tekstene.


Slik får vi høre gamle sanger på en frisk og moderne måte, men som fortsatt er gjenkjennelige og nære.Mot slutten sang de en velkjent melodi, som fikk en spesiell mening etter 24. februar, og som til og med Pink Floyd har spillet – « Hey Hey, Rise Up».


Etter konserten var det tid for mingling, der publikum kunne takke sangerne personlig og bli bedre kjent med dem.


Vi er veldig takknemlige til Kyiv Kammerkor for en minneverdig kveld som berørte mange hjerter, og til Nordland Musikkfestuke for støtten og hjelpen i å arrangere dette.

Nordland Musikkfestuke er musikkfestival i august med programmet som består av klassisk musikk i hovedsak, men også jazz, folkemusikk, musikkteater, dans, pop, rosk og andre sjangere.


3 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page